“Eğlence vergisi”
Konuşmasının başında, başarısızlıkların değil başarıların konuşulması gerektiğine değinen Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi olarak Türkiye’de, yaratıcı ve kültürel ekonomilerin önemini vurgulamak ve aynı zamanda, sektörün gelişimi yavaşlatan engellere çözüm üretmek için bir araya geldik. Biz, tüm bu girişimlerimizin bir süreç aldığının farkındayız. Daha dün, yıllardır ısrarla takip ettiğimiz, kamuoyunda da ‘eğlence vergisi ’adı altına alınan bir verginin kaldırılmasıyla sonuçlanan bir süreci yaşadık. Bu, bizleri mutlu etmekle kalmayıp, yaptıklarımızın ne kadar değerli ne kadar önemli girişimler olduğunu, ülkemizin geleceği için, gençleri ve yüz binlerce sektör çalışanını etkileyen büyük bir sorumluluk taşıdığımızı bizlere bir kere daha hatırlattı. 3. dönemini yarılamış olduğumuz TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, Türkiye kreatif dünyasını oluşturan, sinema, müzik, tiyatro, opera, bale, moda, dijital oyun, etkinlik, grafik tasarım, endüstriyel tasarım, mimarlık, reklam, fotoğraf, plastik sanatlar ve edebiyat alt sektörlerinden oluşuyor. Bunları, kamu nezdinde temsil yetkisine sahip en üst düzey kurum olarak Türkiye’de yapılacak olan ‘Turuncu Konuşalım’ı organize eden bir meclis burası.”
“Yaratıcılığın rengi, Turuncu”
Kavame, “Turuncu Konuşalım, adını Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından, yaratıcılık ve kültürel ekonomi rengi olarak seçilen turuncudan alıyor. Bu gerçekleşecek birleşmelerde; sektörün önde gelen isimleri, kamu tarafından ilgili taraflar, etkinliğin yapıldığı bölgedeki alt sektör paydaşları, akademisyenler ve sektöre ilgi duyan gençleri bir araya getirmeyi hedefledik. Türkiye’nin 30 ayrı noktasında yapmayı planladığımız etkinlik serimiz, aynı zamanda Nisan ayında ilk kez yapılacak olan, ‘Uluslararası Yaratıcılık Zirvesi’nin kılcal damarlarını oluşturacak. Odak noktalarımızdan elde ettiğimiz deneyimlerle Türkiye’yi tüm dünyada bir çekim merkezi hâline getirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Her zaman gençler için çalışıyorum”
Her zaman gençlerle birlikte, onlar için çalıştığını dile getiren Burçak Günsev, “Gençlere hep vakit ayırıyordum. Açıkçası gençlerin önünü açmak için çalıştığım çok fazla şey var. Mentorluk yaptım, kadın istihdamını öne getirdim, özellikle meslek sınıfları içerisinde değerli vaziyetlere gelebilmeleri, cam tavan sendromlarını kırabilmeleri, yöneticilik pozisyonundan sonra ev-aile-kariyer hayatı ekosistemi içerisinde seçim noktaları konusunda hep özellikle çalıştım.” şeklinde konuştu.
“Olmuşlara hayırlı olsun deyip olmamışlara yöneldim”
Günsev, “Sektörde gelişen ve bir nevi ‘olmuşlara’ artık hayırlı olsun deyip, biraz daha olmamışlara yani gençlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Çünkü yardımcı olduğumuz bir kısım insan zaten kariyerinde önemli adımlar atmaya başladı. Ama hiç adım atmayan, daha önce adım atma konusunda sıkıntı yaşayan insanlara, tam da öğrenci yaşında, üniversite dönemindeki kişilere destek olmayı çok arzu ediyorum. Genelde mentorluk sistemi içerisinde onlara bir faydam olduysa da ne mutlu bana. Ben insan severim ve insanlara destek olmayı da severim.” diye belirtti.
“Hiçbirimiz üniversiteden çıkarken ne yapacağımızı bilmiyoruz”
Günsev, “Hiçbirimiz üniversiteden çıkarken ne yapabileceğimizi bilmiyoruz ki aslında. Ya avukat ya da doktor gibi tam terimli bir iş sahibi olmak gerekiyor ki nerede çalışacağın, ne yapacağın belli olsun. Belki onlar bile bilmiyordur. Onlar da baroda çalışıp belli bir yerden sonra avukatlık bürosu mu açacak ya da özel avukatlık mı yapacak bilmiyorlar. Bizim de aynı şekilde ne yapacağımız belli değil yani reklam ajansına geçmek aslında enteresan bir seçim noktası. Ben görsel iletişim tasarım mezunuyum. Mezun olur olmaz iş hayatına girmek istediğimde, ‘görsel iletişim tasarım’ dediğimiz şeyin boş olduğunu gördüm. Aslında reklam ajansı değildi, reklam çok konvansiyoneldi, dijital hayat yoktu. Ama benim bildiğim bütün her şey dijitaldi. Ben ne olacağım diye karalar bağlayarak çıktım üniversiteden. İşte bu yüzden burada insanlara, üniversite öğrencilerine ve özellikle yeni seçim noktasında olan insanlara yardımcı olmayı arzuluyorum. Çünkü hiçbirimiz ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi.
“Maddi açıdan sorun yaşamayan yoktur”
Gençlerin kariyer planlaması aşamasında maddiyata da önem vermelerinin çok doğal bir durum olduğunu belirten Günsev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maddi sorunu olmayan var mı çevremizde diye düşünüyorum. Bugün yerde para görse kim almaz ki. Gençlerin yardım etmemi istedikleri nokta tabii ki de kariyerlerinin başında oldukları için bilgilendirme konusunda oluyor ama daha sonraki süreçlerde iş bulmalarına destek olmak için de olabiliyor. Şimdi esasen baktığımızda, kimsenin desteksiz bir şekilde çalışması mümkün değil. Hepimizin bir şekilde bir yakın arkadaşı, bir koluna gireni olması gerekiyor. Ben kola girme konusunda kendime çok güvenirim, herkesin sonsuza kadar koluna girerim.”